Много често сме обхванати от въртележката на всекидневните ангажименти и стреса, който ни обгръща от всички страни. Неусетно баланса между физическото и менталното ни състояние лесно може да бъде прекършен, а това би довело до здравословни, емоционални и психически проблеми. За това е доста важно да успяваме да разбираме сигналите, които тялото ни подава. Точно тук на помощ идва нутрициологията, която ни помага да подобряваме навреме емоционалното здраве и физическото състояние на организма.

Какво e “нутрициология”?

Науката нутрициология възниква официално в края на 19 век, началото на 20, когато започват да се формират първите концепции за нуждата на човешкото тяло от определени елементи, протеини и енергия. Въпреки че този холистичен подход се развива и налага по-активно през последните години, неговата основа може да бъде забелязана в едни от най-древните народни медицини като българската и китайската. Смята се, че Хипократ полага началото на нутрициологията. 

Самият термин произлиза от английската дума “nutrition”, чийто буквален превод е пълноценно хранене. Ключови за тази наука са проучванията, които изследват главните съставки на храните – витамини и минерали. Благодарение на тях, нутриционистите успяват да подобряват здравето на хората. Холистичните специалисти изследват индивидуално биохимията на всеки човек и го насочват към балансирано и здравословно хранене, като по този начин помагат за отстраняването на дадено заболяване или дисбаланс.

Въпреки че в главната концепция за нутрициологията стои преди всичко пълноценното хранене, насоките на един нутрициолог не се свеждат само до него. Напротив, специалистът наблюдава и анализира цялостния начин на живот и нужди на организма, за да изготви персонален план за промени в избора на храни и хранителни добавки, физическата активност, начина на мислене, нагласата към негативните емоции като стрес, осигуряване на необходимата почивка и грижа за тялото. Ефектите от тези нововъведения са дълготрайни, защото възпитават нови полезни навици. По този начин човекът се научава как да пази здравето си и да увеличи естествените защитни сили на организма си.

Как нутрициологията подобрява здравето?

Нутрициологията подобрява състоянието на организма, премахвайки причините, които водят до неразположение. Това се осъществява не като се подтискат, а като се елиминират симптомите. Чрез нутритерапия се подхожда комплексно към всеки един човек. Въздействието има цялостен обхват, вземайки предвид конкретните оплаквания, заедно със симптоматиката или заболяванията, разглеждат се и последствията от получени травми или от преболедувания.

Нутритерапията подобрява здравното състояние чрез използване на природни средства, промяна в хранителния режим, ежедневните навици и дори средата на работа. Насърчава пълноценния начин на живот чрез укрепване на процесите в тялото по естествен път, без прием на медикаменти. Помага на организма да осъществява саморегулиращите функции и подобрява здравето. Това са и част от аспектите, които нутрициологията стимулира:

  • детоксикиране на организма от всички вредни и токсични съставки;
  • по-здрави и красиви кожа и коса;
  • превъзмогване на грешните хранителни зависимости;
  • превенция и прочистване на черния дроб, бъбреците и лимфната система;
  • балансиране на нервната система;
  • подобряване на процесите в сърдечно-съдовата система;
  • правилно функционираща храносмилателна система;
  • единство между ум, дух и тяло.

PhilHolistic – партньор в балансирания начин на живот

Преди да премина към конкретните ползи, които нутрициологията, ще осигури за вашия организъм, бих искала да направя няколко важни уточнения. Аз съм холистичен нутриционист, не съм нито лекар, нито специалист, практикуващ алтернативна медицина. В работата си залагам на естествени методи за подобряването на здравето. Предпочитам да помагам за възстановяването на нарушените процеси в организма посредством холистичен подход, а не чрез крайни мерки като изтощителна диета, гладуване или прием на химически лекарства. 

Чрез провеждането на нутритерапия в PhilHolistic, клиентът ще има възможност да постигне духовно усъвършенстване, подобрена физическа активност и полезни хранителни навици. Като резултат от тях, той ще наблюдава много положителни промени в своето физическо и ментално здраве.

Готова съм да помогна на всеки, който има желание да възстанови здравето и защитните сили на тялото си по естествен път, следвайки определени препоръки. Най-големи подобрения виждам при хора, които имат готовност да променят хранителните си привички и заседналия начин на живот. Здравословното функциониране на организма е от първостепенна важност не само за физическото, но и за емоционалното състояние, а чрез нутрициологията се постига дългосрочен ефект и синхрон между цялата екосистема на организма.