В следствие на стрес и тревожност, защитните сили на организма са подложени на внезапна и продължителна атака. При такава ситуация те се пренатоварват и е възможно човешкото тяло да попадне в здравословен дисбаланс. Това състояние, само по себе си, е уникално, понеже всяка система има различни  механизми, чрез които се справя с подобна атака. Понякога човешкият организъм успява да преодолее симптомите сам, но в много от случаите има нужда от помощ. Според последни проучвания на голяма част от хората, страдащи от стрес и тревожност, им помага холистичният подход.

Какви са симптомите на всяко разстройство?

Има някои припокриващи се симптоми при стреса и тревожността. Те включват раздразнителност и проблеми със съня и концентрацията. Затова по-долу ще разгледаме малко по-детайлно двете нарушения поотделно, за да ги разграничим.

Симптоми на стрес

Реакцията по време на стресови ситуации е напълно нормална за човека. На практика нашият организъм е устроен така, че да изпита това чувство и да реагира при неговата поява. Когато се сблъскваме с промени или предизвикателства, това кара тялото ни да отчете както физическа, така и психическа реакция. Всъщност, това емоционално състояние има и своите положителни страни: помага ни да се приспособим към новостите; държи ни нащрек; мотивира ни да преодолеем пречки.

Сред физическите симптоми на стреса могат да бъдат наблюдавани:

 • Болка в гърдите или усещане за ускорено сърцебиене
 • Изтощение или проблеми със съня
 • Главоболие, виене на свят и треперене
 • Високо кръвно налягане
 • Мускулно напрежение или стискане на челюстта
 • Стомашни или храносмилателни проблеми
 • Нарушена полова активност
 • Слаба имунна система

Сред емоционалните и психическите симптоми, породени от стрес, са:

 • Тревожност и раздразнителност
 • Депресия
 • Панически атаки
 • Тъга

Симптоми на тревожност

Доста често, колкото и да не ви се вярва, хората страдат от тревожност. Това чувство, само по себе си, комбинира характеристиките на стреса и тревогата. Обикновено човек изпада в такава емоционална дупка преди да вземе важно решение или му предстои значимо събитие. Срещат се и случаи на хронична тревожност, която е наистина изтощителна. Тя води до ирационални, дори налудничави, мисли и страхове, които могат да засегнат дълбоко ежедневието на страдащия.

Сред физическите симптоми и поведенческите промени при тревожност са:

 • Прекомерна умора
 • Проблем с концентрацията
 • Мускулна треска
 • Ускорен пулс
 • Скърцане със зъби
 • Проблеми със съня

Емоционалните индикации за наличие на тревожност включват:

 • Раздразнителност
 • Безпокойство
 • Страх
 • Паника

Холистичен подход за преодоляване на стрес и тревожност

Ключово за холистичния подход е, че той не отхвърля конвенционалната медицина. В основата му седи персоналната и индивидуална терапия. Даден човек се разглежда като съвкупност от неговите емоции, енергия, физическо тяло, душа. На базата на проблемите на съответния организъм се прилагат конкретни и специфични подходи спрямо нуждите му.

Холистичната методология подпомага и допълва леченията и предписанията от лекари, експерти и специалисти, като се базира на разнообразни практики, използващи природни, комплементарни, алтернативни и интегративни методи. Благодарение на тях всеки човек може да постигне хармония на физическо и емоционално ниво, да превъзмогне стреса и тревожността, водещи до различни заболявания.

Холистичният подход стимулира системите в човешкото тяло да се справят с дадена болестотворна атака чрез адаптация и последващо възстановяване. За да бъдат постигнати трайни и оптимални резултати чрез холистичните методи, то дадена терапия трябва да протича на физиологическо, психологическо и духовно ниво. По този начин човешкото тяло се връща в състояние на равновесие.

Холистичен подход от Philholistic

Етапите на комплексен холистичен подход, който аз прилагам към моите клиенти, включват:

Холистична нутрициология

Като специалист по холистична нутриционистика, създавам за хората, с които работя, подходящи хранителни режими, спрямо спецификите на всяко конкретно тяло. Промените в навиците при хранене, водят до по-здрав организъм, по-положителни мисли, контролиране на емоциите и цялостна хармония между тяло и ум, а от там и до по-дълъг живот.

Консултация – хранителен профил и оценка начина на живот

Със съдействието на моите пациенти, събирам различна информация за тях, която изследвам и квалифицирам, за да стигна до спецификата на начина на живот. След като имам оценка на “лайфстайл” модела, мога да съдействам за промени в хранителните навици, да предложа подходящ режим за спортуване спрямо конкретния човек и неговите нужди. Всичко това би довело до баланс в организма и превенция срещу различни болести.

Апарат QUEX S за биорезонансна диагностика и терапия

QUEX S е апаратът, който използвам в практиката си при провеждане на биорезонансна диагностика. Чрез него сканирам човешкото тяло, за да установя наличие на усложнения, енергийни дефицити или дисбаланси, произтичащи от стрес и тревожност. Следваща стъпка след биорезонансната диагностика е биофийдбек терапията. С нейна помощ се постига ритмичното функциониране на тялото, благодарение на което се преодоляват симптомите на стрес и тревожност.

Ежедневни ритуали против стрес и тревожност

Ще се радвам да споделя с вас и няколко малки ежедневни ритуала, които също помагат в борбата срещу отрицателните мисли и чувства.

 • Упражнения

Редовното практикуване на упражнения е чудесен начин за изгаряне на натрупаните негативни емоции. Спортуването също е възможно да помогне при усещане за тревога, причинено от стресови обстоятелства. Затова ви препоръчвам да включите в ежедневната си рутина поне 10 минути за тренировка.

 • Медитация

Медитацията поддържа баланса между ума и духа и улеснява емоционалния контрол, когато сте под напрежение. Съществуват множество стилове и видове медитация и йога, от които може да избирате.

 • Писане

Писането е един много достъпен начин, чрез който да превърнете тревожните мисли в нещо положително и да се справите със стреса. Може да си водите дневник или да пробвате творческо писане – решението е ваше.

 • Ароматерапия

Ароматерапията с успокояващи растителни масла облекчава стреса, тревожността и проблемите със съня. Лавандулата е добро начало. В практиката ми използвам терапевтичен клас масла и винаги мога да съдействам при избора на такива, както и да дам съвети за безопасна и ефективна употреба.

Ако имате нужда от допълнителна информация как да се справите със стреса и тревожността, не се колебайте да се свържете с мен.